O nakitu

Ono što svaki stil čini jedinstvenim i posebnim su detalji. Možda je upravo zbog toga često korišćena fraza „detalji život znače“. Jedan od nezaobilaznih detalja u životu – kako danas, tako i kroz istoriju je svakako nakit. Kao i svaki drugi detalj i nakit ima svoju priču – koja se od ostalih razlikuje u zavisnosti od kulture, civilizacije i perioda.

Nakit je oduvek bio univerzalni način poklanjanja pažnje dragim osobama. Nakit napravljenod školjki, kamena ili kostiju datira od davnina. Veruje se da su od najranijeg doba ljudi koristili dekorativni nakit kao način zaštite od opasnosti kao i način prepoznavanja statusnog simbola.

Tokom istorije u periodu kada se počelo raditi na obradi metala , razvoj u izradi nakita je cvetao. Tokom vremena , tehnike obrade metala su postajale sve finije i bolje, a dekoracije i sami komadi nakita sve delikatniji i lepši.
Zlato kao jedan od najvrednijih materijala je bio odlagan sa ostatcima umrlih osoba , kako bi pratili svog vlasnika i posle života. Najveća količina nakita koji je ostao iz prošlih vekova je upravo pronadjen u grobnicama bogatih i važnih ljudi.

Tokom srednjeg veka, nakit nošen u Evropi je reflektovao društvo koje je bilo izuzetno statusno orijentisano i hijerarhijski podeljeno. Srednji i niži stalež je nosio proste metalne nakite, uglavnom napravljene od bakra. Drago kamenje , kao i dragocene metale su nosili isključivo najviši slojevi društva.

Renesansni nakit je ocrtavao duh tog vremena i mahom je bio grandioznog tipa. Gravure su bile dominantne na nakitu pravoljenom u ovom periodu. Uticaj religije u svakodnevnom životu tokom ovog perioda je takodje imao uticaj na izgled samog nakita. Mnogobrojni moćnici tog vremena su nosili grandiozan nakit kao oznaku svoje političke ili finansijske moći.

Danas , sve sprege i uticaji koje su država i društvo su imali na sam dizajn nakita su prekinuti. Generacije nezavisnih , školovanih umetnika , juvelira već godinama sve svoje ideje pretvaraju u stvarnost , ma koliko radikalno pojedini komadi izgledali. Nove tehnologije , materijali u upotrebi koji se nikada do sada kroz istoriju nisu koristili , su preokrenuli način na koji se do skora gledalo na nakit. Nakit je od statusnog simbola , prerastao u najbitniji modni detalj koji je u direktnoj vezi sa karakterom osobe koja ga nosi.